dimarts, 26 d’abril del 2011

Els somnis del somni

El gran Somni és el rei del Reialme de la nit. Travessa fronteres i per cada país té la seva muntanya d’obsequis grats o ingrats, petits o grans, dolços o amargs. Són els bells o repulsius, tristos o joiosos somnis o els inquietants malsons. El gran somni no tem els oratges de l’oceà destructiu ni la solitud del desert immens, no coneix la vida penosa i l’aprofita a l’extrem. Per això és el rei del Reialme de la nit.

Qui aprofita dels somnis són el éssers humans. Generalment quan la llum del dia ja es deixa veure en llunyans horitzons però encara no s’atreveix a expulsar la fosca nit. Aleshores és el moment. El somni o el malson penetra en la ment de l’home o de la dona que dorm, li fa viure records o li inventa noves situacions. Amb coneguts o inconeguts, amb formes totalment ambigües, amb personatges que no viuran mai més o que, recurrents o inestables, tornaran un i altra vegada fins a l’extrem de ser insuportables. És, com s’ha dit, el malson. Que té formes diverses. Que ningú més retindrà. Ni ell mateix, si, en despertar, li queda el record. Que trau de la ment amb alegria o curiositat. Aquest és l’obsequi del rei del Reialme de la nit.

Els homes i les dones estan contents o incomodats. Voldrien que revingués o que fos fora per sempre. Així són les nits. Mentre el temps passa i tot canvia. O no, potser és igual al llarg dels anys. I procura felicitat si és bell o malestar si s’ha fet enutjós. I, és clar, no tothom aprecia el somni segons el caire que pren. El gran Somni ofereix tot això i, de vegades, no està satisfet. Li resta com una amargor. Se sent buit i solitari. Amb certa enveja dels homes i de les dones a qui dona tant. Per això. Després de dies i dies de cabòria i de meditació Per això.

Per això va prendre una decisió. Va dir-se. Tothom i jo no. No és cosa justa. Aleshores va voler saber per a ell mateix tot allò que concedia. Ho va provar. El somni que el va omplir una nit va ser tan agradós que ho va repetir amb munió de somnis. Amb plaer va acollir tots els somnis. Tots. Els va guardar. Per a ell. Per sempre Però.

Els homes i les dones ja no van tenir més somnis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada